Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Rjasti gozdnik

Domov / Živalski svet / Metulji / Pisančki

Rjasti gozdnik

Razpon kril: 45–55 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v eni podaljšani generaciji od junija do konca oktobra
Hranilne rastline gosenice: vrste iz družine trav (Poaceae)

Rjasti gozdnik (Hipparchia semele) ima na krilih podoben vzorec kot veliki gozdnik, vendar svetel pas ob robu zgornje strani kril pri rjastem gozdniku ni nikoli bel, ampak ves svetlo rjav. Za razliko od nekoliko večjega sorodnika ima rjasti gozdnik obe očesci na zgornji strani kril izraziti, pri samcih je spodnje celo večje od zgornjega.

Varovalno obarvana spodnja stran kril jim pomaga, da jih na neporaslih tleh ali skalah, kjer posedajo, zlahka spregledamo. Za to vrsto je značilno, da svetlo rjava do okrasta barva  pokriva večino spodnje strani sprednjih kril. Izrazito svetlejšega pasu tu ni, ima pa rjasti gozdnik tudi tu dve črni očesci, ki na svetlejši podlagi močno izstopata. Tudi na spodnji strani kril ima samec spodnje očesce večje kot zgornje. Zadnja krila so spodaj rjavo siva z vzorcem pokončnih črnih črtic, ki zakrivajo belino svetle proge. Očesc na zadnjih krilih spodaj ni.

Rjasti gozdnik je vezan na bolj odprta okolja, najraje živi na deloma zaraslih suhih kraških travnikih in gmajnah s kopico skalovja. Zanj je značilno, da zelo sušna poletje preživi v stanju mirovanja (estivacija), iz katerega ga prebudijo padavine, ki naznanjajo prihod jeseni.

Območje razširjenosti rjastega gozdnika se je pri nas v zadnjih stotih letih izrazito zmanjšalo in je danes razmeroma pogost le še v jugozahodnem delu Slovenije. Njegovo preživetje na dolgi rok ogroža opuščanje košnje kraških travnikov in njihovo postopno zaraščanje in spreminjanje v sklenjen gozd. Na rdeči seznam ogroženih metuljev Slovenije je uvrščen v kategorijo ranljiva vrsta.

Rjasti gozdnik