Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Veliki gozdnik

Domov / Živalski svet / Metulji / Pisančki

Veliki gozdnik

Razpon kril: 55–60 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v eni podaljšani generaciji od junija do oktobra
Hranilne rastline gosenice: vrste iz družine trav (Poaceae)

Veliki gozdnik (Hipparchia fagi) je velik metulj s temno rjavo zgornjo stranjo kril in širokim pasom, sestavljenim iz niza povezanih belih lis. Svetel pas poteka vzdolž zunanjega roba sprednjega in zadnjega para kril, bela proga pa postaja proti vrhu vse bolj ’umazana’, rumenkasta do rjava. Na sprednjih krilih sta na svetlem pasu dve črni očesci, zgornje je večje in ima belo sredico, spodnje je zabrisano in brez beline. Na zadnjih krilih je očesce le eno, na dnu svetlega pasu. Zunanji rob zadnjih kril je valovit, valovitost pa še poudarjajo izmenjujoči se pasovi belih in črnih resic, ki se nadaljujejo tudi po robu sprednjih kril. Samica se od samca razlikuje po bolj kontrastni risbi in večjem trupu.

Spodnja stran kril je varovalno obarvana in velikemu gozdniku pomaga, da se zlije z lubjem dreves, na katerih rad poseda. Umazano belo progo nepravilnih oblik na spodnji strani zadnjega para kril na notranji strani omejuje poudarjena črna črta. Ob svetli progi pa je v spodnjem zunanjem kotu kril še zabrisano očesce. Svetla proga se nadaljuje vzdolž celotnega zunanjega roba sprednjih kril, na vrhu pa jo prekinja ovalno očesce.

Veliki gozdnik je izrazito toploljubna vrsta, kar pojasnjuje njegovo razširjenost. Pogost je le na zahodu in jugozahodu Slovenije, medtem ko je v osrednjem delu precej redek, njegovo pojavljanje pa zelo razpršeno. Živi v toplih svetlih gozdičih listavcev, na gozdnih robovih, ob gozdnih poteh in na grmiščih.

Ker je na Primorskem splošno razširjen in pogost, v Sloveniji ni ogrožen, čeprav je v osrednjem delu pravzaprav zelo redek. Majhne in izolirane populacije v osrednjem delu Slovenije ogroža zlasti pogozdovanje z iglavci.

Veliki gozdnik