Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Veliki lepotec

Domov / Živalski svet / Metulji / Pisančki

Veliki lepotec

Razpon kril: 68–75 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v dveh generacijah od maja do septembra
Hranilne rastline gosenice: različne vrste listavcev, npr. vrbe (Salix spp.), bresti (Ulmus spp.), topoli (Populus spp.), pa tudi s sadnim drevjem kot sta hruška in jablana

Veliki lepotec (Nymphalis polychloros) je velik metulj in dober letalec, zato ga lahko opazimo pravzaprav v vseh življenjskih okoljih, čeprav je vezan predvsem na mozaično kulturno krajino.

Osnovna barva zgornje strani njegovih kril je rjasto oranžna, krasijo pa jo črne lise različnih oblik in velikosti. Ob robu kril je širok črn pas, v katerem so modre pege. Tudi zadnji par kril je zgoraj rjasto oranžne barve, a je na njih prisotna le po ena črna lisa. Črna proga ob zunanjem robu je jasno ločena od oranžne sredice kril, krasijo pa jo modre pege. Spodnja stran kril je izrazito varovalno obarvana. Temno rjava in bledo rumenkasta osnovna bava je prepredene z vzorcem črnih črtic in črt. Samec in samica sta enako obarvana, s tem da je samica nekoliko večja.

Veliki lepotec je toploljubna vrsta in izbira osončene lege znotraj območja kulturne krajine, kjer se prepletajo travniki, sadovnjaki, njive, mejice in gozdiči. Odrasli metulji le redko obiskujejo cvetove. Opazovali pa jih bomo lahko na nagnitem sadju, ki je njihova najljubša hrana, ali na vlažnih tleh, kjer srkajo vodo z raztopljenimi minerali. Odrasli osebki tudi prezimijo, zato lahko take prezimelce opazujemo že od februarja pa vse do maja. Najraje živi v nižjih predelih, do 600 m nad morjem, višje pa se redko pojavlja.

Veliki lepotec

Veliki lepotec