Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Veliki skalnik

Domov / Živalski svet / Metulji / Pisančki

Veliki skalnik

Razpon kril: 38–50 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v dveh generacijah od sredine aprila do junija in od julija do septembra
Hranilne rastline gosenice: vrste iz družine trav (Poaceae)

Veliki skalnik (Lasiommata maera) ima zgornjo stran kril v osnovi sivo rjave barve, krasijo pa jo velika črna očesca na rjavo oranžni podlagi. Samica ima oranžen večji del zgornje strani sprednjih kril, pri samcih pa je oranžna barva omejena na nekaj podolgovatih lis pod očescem. Na sprednjih krilih zgoraj ima eno veliko črno ’oko’ z belim jedrom, poleg njega pa še eno drobceno. Na zadnjih krilih so očesca tri, vsa srednje velika. Sprednja krila so spodaj v glavnem rjavo oranžne barve, ki ob robovih preide v sivo; v zgornjem zunanjem kotu pa sta dve očesci, eno veliko in eno drobno. Spodnja stran zadnjih kril je v celoti siva. Pri zunanjem robu sivino prekinja niz črnih očesc z belo sredico obdani z rumenkastimi in rjavkastimi kolobarji.

Veliki skalnik se zadržuje na neporaslih, skalnatih ali peščenih tleh ob travnatih površinah, kjer živijo kot gosenice. Njegov življenjski prostor so suhi skalnati travniki, robovi melišč in podobni skalnati kraji. Samci so teritorialni in svoje ozemlje budno stražijo in branijo, zato ta vrsta nikjer ne dosega velikih gostot. Opazovali ga bomo lahko ob morja, nanj pa naleteli tudi višje od drevesne meje.

Veliki skalnik je razširjen po vsej Sloveniji. Pogost je v alpskem svetu in na Primorskem. V osrednji in vzhodni Sloveniji je redek, njegove populacije pa izolirane in majhne. V Sloveniji v splošnem ni ogrožen; je pa ogroženo preživetje izoliranih in majhnih populacij te vrste v notranjosti dežele.

Veliki skalnik

Veliki skalnik