Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Žametni modrook

Domov / Živalski svet / Metulji / Pisančki

Žametni modrook

Razpon kril: 45–55 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v eni generaciji od junija do avgusta
Hranilne rastline gosenice: vrste iz družin trav (Poaceae)

Žametni modrook (Minois dryas) je velik temno rjav metulj, ki ga bomo spoznali po dveh velikih navideznih očesih na zgornji strani sprednjih kril. Ti črni očesci imata modro jedro. Prav taki, enako veliki očesci z modrim jedrom, imata tako samica kot samec tudi na spodnji strani sprednjih kril. Samica je precej večja od samca in tudi navidezna očesca so pri njej večja kot pri samcu. Bolj ali manj enotno rjavo obarvano spodnjo stran zadnjih kril pri samici prekinja širok belkast pas, ki po dolgem približno po sredi ’preseka’ krila; tega pasu samec nima.

Žametni modrook je travniška vrsta, ki jo srečamo tako na suhih kraških travnikih kot tudi na močvirnih traviščih. Najrajši izbira nekoliko zarasle ekstenzivne travnike, na katerih se ne pase ali kosi vsako leto. Odrasli so previdne živali, ki hitro zaznajo, da se jim želimo približati in zbežijo. Vendar so slabi letalci in se kmalu spet potuhnejo v visoko travo.

Razširjen je po vsej Sloveniji, vendar je v večjem delu Alp in z gozdom poraslih Dinaridih redek. Žametni modrook je nižinska vrsta, ki ga nad 400 m nad morjem vse redkeje opazimo.

Žametni modrook