Rezultati iskanja
Rjavi šekavček

Domov / Živalski svet / Metulji / Šekavčki

Rjavi šekavček

Razpon kril: 25–30 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v eni ali dveh generacijah; prva leta od aprila do junija, druga pa od julija do septembra
Hranilne rastline gosenice: trobentica (Primula vulgaris) in druge vrste iz rodu jeglič (Primula)

Rjavi šekavček (Hamearis lucina) sodi v poddružino šekavčkov (Riodininae), ki so jo prej obravnavali kot samostojno družino (Riodinidae). Vanjo so uvrščali veliko število vrst, ki v glavnem živijo v tropski Ameriki. Rjavi šekavček je edini predstavnik poddružine šekavčkov v Evropi, vendar ga lahko hitro zamenjamo s kako drugo vrsto, saj je vzorec oranžnih peg na temno rjavi zgornji strani njegovih kril podoben vzorcu na krilih metuljev iz družine pisančkov. Oranžne pege ob zunanjem robu njegovih kril so polmesečaste oblike, za oranžno rjavo spodnjo stran zadnjih kril pa so značilne ovalne bele lise razporejene v dveh pasovih.

Šekavčki letajo po gozdnih jasah, ob gozdnih robovih in ob robovih gozdnih cest od nižin do gozdne meje. Tu iščejo cvetoče rastline, kjer se hranijo, in hranilne rastline gosenic, kamor samice odlagajo jajčeca. Pri nas je splošno razširjen, a nikjer ni prav pogost.

Rjavi šekavček