Rezultati iskanja
Puščica v levo
Osasti pajek

Domov / Živalski svet / Pajki / Križevci

Osasti pajek

Osasti pajek (Argiope bruennichi) živi na travnikih. Največkrat bomo velike samice opazili na pozno košenih travnikih, saj spolno zrelost dosežejo šele poleti, nekatere celo jeseni.

Na svoj plen potrpežljivo čaka v veliki kolesasti mreži, ki jo praviloma razpne med rastlinjem blizu tal. Na sredi mreže iz svoje niti naplete še pokončen cik-cak pas in na sredini tega kraljuje. Vse kar se zaplete v to past, konča kot pajkov obed.

Samica osastega pajka je precej velik in požrešen pajek, ki se loti tudi svojega, izrazito manjšega, partnerja in samca pogosto začne žreti že med parjenjem. Na prvi pogled kruto početje ima ’višji’ namen, saj samica za zorenje jajčec v svojem zadku potrebuje veliko energije in samec ji pri tem ’pomaga’.

Samico osastega pajka bomo zlahka prepoznali po izrazito belo rumenem zadku s prečnimi črnimi progami, ki ji je prislužil slovensko ime. Pa tudi dovolj zajetna je, da jo težko spregledamo, telo samice je namreč dolgo od 11 do 15 mm. Samec je veliko manjši, dolžina njegovega telesa meri le dobre 4 mm. Samec tudi ni kričeče obarvan, njegovo telo je bolj ali manj enotno bledo rjavkasto.