Rezultati iskanja
Krogličarji

Domov / Izobraževalne vsebine / Živalski svet / Pajki

Krogličarji

Križevci
Puščica v desno
Lepi volkci
Puščica v levo

Krogličarji (Theridiidae) so po obliki in obarvanosti izredno pestra družina pajkov. Velika večina ima na zadku izrazit vzorec, nekaj pa jih je enobarvnih. Po obliki, barvi ali vzorcu nekateri krogličarji zelo spominjajo na pajke iz drugih družin, na primer na baldahinarje (Lyniphiidae), križevce (Araneidae) ali čeljustarje (Tetragnathidae). Od njih pa se razlikujejo po majhnem številu trnov na nogah pajkov krogličarjev.

Tudi mreže krogličarjev so zelo različno oblikovane. Od tridimenzionalnih mrež spletenih iz neurejeno prepletenih niti za lov letečih žuželk, do popolnoma enostavnih mrež zgrajenih iz le nekaj niti. Lovilne niti lahko krogličarji pritrdijo na podlago in nanje izločijo številne lepljive kapljice, na katere se mimoidoča žuželka prilepi, nit pa se, medtem ko se živalca skuša rešiti, strga in plen nemočen obvisi v zraku ali pa se v boju za življenje še bolj zaplete v pajkovo past. Nekatere vrste pa so pletenje mrež opustile in svileno nit dobesedno vržejo na svoj plen, na primer na mravljo, ki se jim preveč približa. Ujeto žuželko krogličarji izsesajo, tako da od nje ostane le še zunanje hitinasto ogrodje.

Prav tako raznoliko je ljubezensko življenje krogličarjev. Medtem ko ene vrste ne dajo veliko na snubitev in s parjenjem hitro opravijo, se samci drugih vrst samici popolnoma posvetijo in jo zapeljujejo s tresenjem njene mreže. Samci nekaterih vrst pa ji celo ’zapojejo’, saj se lahko oglašajo na podoben način kot kobilice, z drgnjenjem zobčaste strukture ob temu namenjen rob. Takemu načinu oglašanja pravimo stridulacija.