Rezultati iskanja
Puščica v levo
Obvodni pajek

Domov / Živalski svet / Pajki / Lepi volkci

Obvodni pajek

Obvodni pajek (Dolomedes fimbriatus) živi v bližini vode. Najraje ima močvirnata območja s stalnimi bazeni vode, všeč so mu na primer povirna barja, pa tudi ob mlakah ali počasi tekočih potokih ga lahko srečamo.

To je dober lovec, ki svoj plen išče na blazinah mahu, ob robu vode ali celo na njeni površini. Na plen pogosto čaka sedeč na vodnem rastlinju in s sprednjimi nogami na vodni površini. Na ta način zazna premike žuželk, paglavcev in celo ribjih mladic, ki priplavajo v bližino. Ko se mu plen dovolj približa, ga zgrabi s krepkimi nogami in potegne na suho, kjer ga požre. Neredko pa za plenom steče tudi po vodni gladini… Ob nevarnosti pa zleze po steblu vodne rastline v vodo, kjer lahko potopljen vztraja tudi slabo uro.

Polno velikost in spolno zrelost doseže pozno spomladi in poleti. Ko samec sreča samico, se  začne dolgotrajno dvorjenje, med katerim se samec zelo počasi približuje izbranki in neutrudno maha s sprednjimi nogami, dokler se samica ne omehča. To je velik pajek, telo odrasle samice je dolgo od 13 do 20 mm, telo samca pa meri od 9 do 16 mm. Oba spola sta podobnih barv in vzorca, le zadek samca je v primerjavi s samico nekoliko manjši.