Rezultati iskanja
Puščica v desno
Scopolijev lepi volkec

Domov / Živalski svet / Pajki / Lepi volkci

Scopolijev lepi volkec

Scopolijev lepi volkec (Pisaura mirabilis) je edina vrsta tega rodu v Evropi. Je pogost prebivalec travnikov in gozdnih robov na sončnih legah, nanj pa lahko naletimo tudi na gozdnih jasah. Opazujemo ga lahko od pomladi do jeseni.

To je precej velik pajek vitke postave in dolgih, a krepkih nog. Z njimi pograbi plen, ki ga na tleh ali nizkem rastlinju izsledi z dobrim vidom in nato v hitrem teku ulovi. Na plen pa lahko plane tudi iz zasede…

Spolna zrelost in čas parjenja nastopita poleti. Takrat samec ulovi muho, jo skrbno zavije v svilen omot, in jo prinese samici. To darilo samico zamoti, kar snubec izkoristi in se na hitro pari z njo. Samica jajčeca izleže v bel kroglast zapredek, ki ga nosi s seboj. Ko jajčeca pozno poleti dozorijo, samica zapredek nekoliko odpre, da mladim olajša izhod, nato pa ga obesi med rastlinje blizu tal in okoli njega splete gosto mrežo. Tak ’porodniški šotor’, v katerem se sprehajajo njeni potomci, mati skrbno čuva.

Za to vrsto je značilen dolg in ozek zadek, ki se proti koncu še zoži. Obarvanost teh pajkov je raznolika. Največkrat so sivi ali rjavi, najdemo pa tudi rumenkaste ali oker osebke. Svetlejša črta vzdolž glavoprsja je vedno izrazita, vzorec na zadku pa je lahko dobro viden ali zabrisan. Telo samice je dolgo 12 do 15 mm, telo samca pa 10 do 13 mm.