Rezultati iskanja
Rakovičasti pajki ali rakovičarji

Domov / Izobraževalne vsebine / Živalski svet / Pajki

Rakovičasti pajki ali rakovičarji

Skakači
Puščica v desno
Sparasidi
Puščica v levo

Raznolikost družine rakovičastih pajkov (Thomisidae) se kaže v množici oblik in pestrosti barvnih vzorcev njihovih teles. Ta pestrost je povezana z različnostjo življenjskih prostorov, na katere so se pajki iz te skupine prilagodili, z različnim načinom življenja in z njihovo izjemno sposobnostjo prikrivanja. Nekateri med njimi so zmožni celo počasi spremeniti barvo svojega telesa, da se ta bolje ujema s podlago, na kateri se zadržujejo.

Večina vrst bolj ali manj spominja na rakovice, saj imajo prva para nog daljša in naprej obrnjena, premikajo pa se lahko tudi bočno, ne le naprej in nazaj. Nobena od vrst rakovičastih pajkov ne plete mreže z namenom lova. Večina jih na plen čaka v zasedi, nekateri pa ga aktivno lovijo.

Spola se v nekaterih rodovih močno razlikujeta, tako po velikosti kot obarvanosti. Pestrost skupine se kaže tudi pri parjenju. Ene vrste imajo prave 'svatbe' s kompleksnimi rituali snubitve, pri drugih vrstah pa je obred kratek in parjenje hitro. Samice zapredek z jajci navadno pozorno ščitijo, vendar pogosto poginejo še preden se pajkci izležejo.