Rezultati iskanja
Puščica v desno
Cvetni pajek

Domov / Živalski svet / Pajki / Rakovičasti pajki ali Rakovičarji

Cvetni pajek

Cvetni pajek (Misumena vatia) doseže spolno zrelost v poletnih dneh. Je pogost prebivalec sončnih in toplih krajev, kjer cveti dovolj rastlin, na katerih se skriva. Če se bomo na travniku, pašniku, poseki ali gozdni jasi ustavili in si cvetove rastlin pogledali od blizu, bomo gotovo naleteli tudi na to vrsto pajka, ki se najraje skriva na belo ali rumeno cvetočih rastlinah.

Cvetni pajek svoj plen lovi iz zasede. Negibno čepi na socvetju ali cvetu in s široko razprtim in naprej usmerjenim prvim parom nog čaka na žuželko, ki pride na cvet iskat sladko medičino. Če je dovolj hiter jo zgrabi in požre. Cvetni pajek je mojster prikrivanja, saj lahko barvo svojega telesa v parih dneh prilagodi barvi podlage, na kateri čaka, in si tako poveča možnosti za uspeh pri lovu.

Samica cvetnega pajka je navadno bele, rumene ali zelenkaste barve. Njeno telo pa lahko krasi še vzorec iz rdečkastih črt. Na široko jajčastem, skoraj okroglastem, zadku ima v trikotnik razporejene tri vdolbinice. Telo odrasle samice je dolgo od 9 do 11 mm. Samec cvetnega pajka je veliko manjši, meri le 3 ali 4 mm, njegova obarvanost pa ni tako variabilna. Samec ima glavoprsje in sprednji par hodilnih nog temno rjav z belkastimi lisami, njegov zadek pa je belkast z vzdolžnima temno rjavima progama po sredi in ob strani.