Rezultati iskanja
Skakači

Domov / Izobraževalne vsebine / Živalski svet / Pajki

Skakači

Volkci
Puščica v desno
Rakovičasti pajki ali Rakovičarji
Puščica v levo

Pajke iz družine skakačev (Salticidae) bomo v naravi zlahka prepoznali po značilno oglatem sprednjem delu glavoprsja, ki nosi štiri velike naprej usmerjene oči. Večina skakačev je majhnih, a so zato v toplih sončnih dneh toliko bolj aktivni. Izjemno dobro skačejo, tako med lovom kot med begom pred plenilci, od tu tudi ime družine. Preden se skakač odžene, na podlago pritrdi svileno nit, ki mu ob morebitnem ponesrečenem pristanku služi kot varovalna vrv. Vendar pa skakanje ni izključno lastnost te družine, saj pri lovu in premikanju z lista na list skačejo tudi predstavniki nekaterih drugih družin.

Pajki skakači imajo dobro razvite oči in vid. Na ta čut se zanašajo tudi pri iskanju hrane. Plen zalezujejo in ob primernem trenutku bliskovito skočijo nanj. Dober vid jim pride prav tudi pri razmnoževanju, ko samci izvajajo ritmične svatbene plese, s katerimi skušajo pripraviti samico do parjenja. Oplojena samica splete svileno kamrico, v kateri straži zapredek z jajčeci. Mladi pajki materino varstvo kaj kmalu po izvalitvi zapustijo in se podajo vsak na svoje.

V Evropi so odkrili okoli 75 vrst pajkov skakačev, ki največjo pestrost oblik in barv dosegajo v toplih predelih Zemlje. Na svetu pa je znanih približno 4000 vrst te družine.