Rezultati iskanja
Volkci

Domov / Izobraževalne vsebine / Živalski svet / Pajki

Volkci

Lepi volkci
Puščica v desno
Skakači
Puščica v levo

V družino volkcev (Lycosidae) štejemo 8 rodov z 81 vrstami živečimi v Evropi. Volkci so aktivni lovci, ki plen iščejo na tleh ali nizkem rastju. Nekateri od njih skopljejo rov, ki ga obdajo s svileno nitjo in se v njem del svojega življenja skrivajo. Volkci so praviloma rjave barve, vendar mnoge med njimi krasijo privlačni vzorci.

Vse od zgodnje pomladi naprej lahko ob toplih dneh opazimo številne pajke po tleh brzeti sem in tja, mnogi volkci pa so aktivni tudi ponoči. Prav njihove tekaške sposobnosti in rjavi toni kosmatega telesa so botrovali imenu te družine. Volkci pa ne le odlično tečejo, ampak med tekom, lovom ali begom tudi skačejo, na primer z lista na list ali s kamna na kamen.

Odličen vid volkcem ne služi samo pri iskanju hrane, ampak tudi pri razmnoževanju. Samec samico najde po vonju, saj ga privabljajo feromoni, ki jih pajkovka izloča. Ko se ji dovolj približa, pa ji začne dvoriti s plesom. Pred njo maha s sprednjimi nogami in tipali (pedipalpi), ona pa ga opazuje. Če jo snubčev ples prepriča, sledi parjenje. Samice večine vrst oplojena jajčeca odložijo v zapredek, ki ga nato nosijo na zadnjem delu zadka, pripetega na predilne bradavice; samice nekaterih rodov (Arctosa, Trochosa in Alopecosa) pa izkopljejo majhen rov, v katerem se skrivajo in varujejo zapredek vse dokler se mladi pajkci ne izležejo. Samice volkcev so skrbne matere, ki zapredek z jajčeci obračajo, ga vlažijo in ga nastavljajo toplim sončnim žarkom z namenom, da bi imela vsa jajčeca, kar se da ugodne pogoje za razvoj. Ko pajkci začenjajo lesti iz jajčec, jim mati odpre zapredek, mladi pa ji splezajo na zadek, kjer se pustijo nositi še kak teden ali dva, preden se vsak zase podajo v veliki svet.