Rezultati iskanja
Volkec

Domov / Živalski svet / Pajki / Volkci

Volkec

Rod volkcev (Pardosa) je z vrstami najbogatejši rod družine volkcev (Lycosidae), obenem pa so vrste tega rodu tudi najpogostejše in splošno razširjene. V Evropi živi 39 vrst tega rodu.

Večino vrst tega rodu bomo v toplih dneh našli tekati po tleh, medtem ko se v oblačnih dneh rajši skrivajo med odpadlim listjem in ostalimi odmrlimi rastlinskimi deli. Samice postanejo proti koncu maja ali v začetku junija zelo opazne, saj v tem času spletejo svetel zapredek, kamor odložijo oplojena jajčeca. Zapredek nato dva do tri tedne nosijo s seboj, nato ga odprejo, mladi pa materi splezajo na hrbet. Samica zarod na zadku prenaša še kakšen teden, nato se pajkci osamosvojijo. Neredko samice do jeseni naredijo še en ali dva zapredka z zarodom.

Ločevanje vrst iz rodu Pardosa je težavno, saj so si lahko osebki iste vrste med seboj na videz precej različni. Za zanesljivo določanje je zato potrebno opazovanje zgradbe sklerotiziranih delov (epigina) ob spolni odprtini samice ali opazovanje moških tipal (pedipalpov) z lupo velike povečave…