Rezultati iskanja
Brglez

Domov / Živalski svet / Ptiči / Brglezi

Brglez

Brglez (Sitta europaea) je edini predstavnik brglezov pri nas. Je nekoliko manjši od sinice, a bolj čokat, z lepo zaobljenim trebuščkom in kratkim repom. Na kratkem vratu ima veliko glavo z dolgim dletastim kljunom. Po glavi, tilniku, ramenih in hrbtu je modro siv, krila so pepelnato do temno siva. Rep je po sredini svetlo, ob straneh pa temno siv. Brglezove prsi, trebuh, boki in del pred repom so rožnato oranžne barve. Ob straneh pred repom ima na rdečkasti podlagi nanizane še tri snežno bele lise. Od temnega kljuna se mu nad belimi lici preko oči vleče črna proga, ki ob tilniku zavije navzdol na vrat.

Brglez je živahen ptič, ki svoje življenje preživi na deblih dreves in na vejah njihovih krošenj. Je izjemen plezalec in edini med našimi ptiči, ki lahko pleza tudi z glavo navzdol. Človeka se ne boji, zato ga zlahka opazujemo, kako pleza po hrastovem deblu ali veji sem in tja pa gor in dol, ne da bi ga pri njegovem početju motili. Medtem s kljunom trka po lubju in stika po špranjah za pajki ter ličinkami in odraslimi žuželkami, jeseni, ko dozorijo oreški in podobni suhi plodovi, pa se loti njihovega nabiranja. Oreški so njegova glavna hrana tudi vso zimo, zato si kot dober gospodar pripravi zalogo v času, ko je semen v izobilju.

Brglez gnezdi aprila in maja po listnatih in mešanih gozdovih, v parkih in na večjih vrtovih, kjer najde kak starejši hrast. Pri nas je pogosta in splošno razširjena celoletna vrsta, ki gnezdi v opuščenem detlovem duplu, saj si ga ne more stesati sam. Če se mu zdi vhod v izbo prevelik, ga obda z blatom ali ilovico in tako zmanjša odprtino. Velikega udobja za gnezdenje ne potrebuje, zato v duplo znosi le nekaj luščin borovega lubja ali malo listja in lišajev.

Brglez