Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Kravja čaplja

Domov / Živalski svet / Ptiči / Čaplje

Kravja čaplja

Kravja čaplja (Bubulcus ibis) je bela ptica nekoliko bolj čokate postave. Izven paritvene sezone ima srednje dolg rumen kljun, ki je navadno umazan od prsti, in črnosive noge s črnikasto rumenimi prsti. V času parjenja se njen kljun, noge in oči obarvajo rdeče oranžno, pordijo pa ji tudi peresa na glavi, prsih in hrbtu. Med hojo se kravja čaplja drži bolj sključeno, kot bi ji bilo nerodno zaradi nekoliko krajših nog in kljuna. Od konice kljuna do konca repa meri iztegnjena okoli 50 cm, razpon njenih kril pa dobrih 90 cm.

Kravja čaplja se med iskanjem hrane sprehaja po odprtih travnatih površinah. Je prilagodljiv ptič, ki za hrano stika po travnikih, pašnikih, savanah in stepah, pa tudi po poljih, gojenih travnatih površinah, poplavnih ravnicah in močvirjih. Slanim vodnim telesom in gozdovom se praviloma izogne. Je oportunistični plenilec, ki ne viha nosu in se loti vsega kar leze in gre, da je le manjše od nje. Glavnino njene prehrane vseeno predstavljajo žuželke, na primer kobilice, hrošči, metulji, kačji pastirji in stenice. Teknejo ji še stonoge in ostali nevretenčarji, pospravi pa tudi žabo, plazilca, majhnega ptiča ali glodavca, ki ji prekriža pot.

Gnezdi v gostih kolonijah v krošnjah dreves in grmov nad vodo ali ob njej. Samci se za samice potegujejo z ritualnim svatbenim plesom, ženijo pa se samo za eno leto. Kravja čaplja je lahko delna selivka in se za razpoložljivo hrano seli v kraje z ugodnejšimi vremenskimi razmerami. V tropih ostaja in gnezdi vse leto, z gnezditvenih območij na severnih delih svojega areala pa se seli v toplejše kraje.

Danes gnezdi v Severni in Južni Ameriki, Evropi, Afriki, Aziji in Avstraliji. Izjemno veliko območje razširjenosti kravje čaplje pripisujemo njeni prilagodljivosti in razmahu človeških aktivnosti, posebej poljedelstva in živinoreje, s katerimi se je povečal primeren življenjski prostor te vrste. Pri nas se kravja čaplja tu in tam ustavi na svoji selitveni poti.

Kravja čaplja v zimskem perju