Rezultati iskanja
Puščica v levo
Brinovka

Domov / Živalski svet / Ptiči / Drozgi

Brinovka

Brinovka (Turdus pilaris) je pisan ptič iz družine drozgov. Njeno čokato telo je dolgo od 22 do 27 cm, torej je približno tako velika kot kos, ki je od naših drozgov gotovo najpogostejši. Spoznali jo bomo po sivi glavi, hrbtu in trtici, medtem ko so njena pleča in zgornja stran kril rdečerjave barve. Ima umazano bel trebuh, ki prehaja v okraste prsi, posute s črnimi pegami, njene boke pa krasijo črna peresa s svetlo rjavim robom. Kljun je okraste barve s črno konico. V letu brinovka razkrije črno belo spodnjo stran kril in dolg rep. To je podnevi aktivna, družabna ptica, ki se najbolje počuti v skupinah. V toplem delu leta se hrani pretežno z ličinkami in odraslimi žuželkami ter deževniki in ostalimi nevretenčarji, jeseni in pozimi pa presedla na rastlinsko hrano. Teknejo ji plodovi jerebike in črnega trna ter drugo sadje in jagodičje.

Seli se le iz najbolj hladnih predelov, zato lahko pozimi pri nas opazujemo velike jate brinovk, ki so gnezdile na severu Evrope. Takrat jih bomo največkrat videli na travnatih površinah in poljih, omejenih z grmovnatimi mejicami. Brinovka gnezdi kolonijsko, saj se tako počuti bolj varno. Gnezda, ki jih iz vej zgradijo tik ob deblu visoko v drevesnih krošnjah, brinovke s skupnimi močmi in prav brez strahu branijo pred vsiljivci, predvsem vrani. Pri nas rada gnezdi v rečnih dolinah, kjer si skupine brinovk za gnezdišče izberejo listavce in sadovnjake v bolj odprtem svetu.

Ocenjujejo, da v Evropi živi več kot 50 milijonov odraslih brinovk in zato ni neposredno ogrožena, vendar pa v Sloveniji ni tako pogosta. Pravzaprav jo pri nas štejejo za redko gnezdilko, ki se tu v večjem številu pojavlja le kot zimski gost.

Brinovka