Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Kupčar

Domov / Živalski svet / Ptiči / Drozgi

Kupčar

Kupčar (Oenanthe oenanthe) je dolg od 14 do 16 cm, tako velik je kot domači vrabec. Okrasto grlo in prsi samca zvezno prehajajo v bel trebuh. Poleti ima pepelnato siv hrbet, tilnik in glavo in enotno črno obarvana krila. Od njegovega črnega koničastega kljuna se preko oči vleče črn pas, ki se proti tilniku širi. Nadočesna proga je bela. Jeseni in pozimi sivino samčevega zgornjega dela zamenja rjava suknja, peresa na krilih pa se svetlo rjavo obrobijo; tudi črna očesna maska ni več tako izrazita. Samica ima podoben vzorec kot samec v poletnem perju, vendar njene barve niso tako izrazite. Njena krila so temno rjava, hrbet, tilnik in glava rjavo sivi, pa tudi črne maske nima. Razmeroma dolge noge so pri obeh spolih enake barve – temno sive.

Kupčar je selivka, ki zimo preživi v Afriki. Tam prezimujejo tudi kanadske in grenlandske populacije kupčarjev, ki na svoji selitveni poti premagajo ogromne razdalje. Še več, brez postanka morajo preleteti ocean. Spomladi se kupčar vrne na območja gnezdenja. Aprila in maja med kamne, v razpoko v skalah ali zidu, v zajčji brlog ali podobno skrivališče nanese nekaj trav, mahu in dlak ter v to gnezdo znese 5 ali 6 jajc. Najbolj mu ustreza odprta kamnita pokrajina visoko nad morjem, kjer so obsežna travišča, na primer pašniki in travniki, ločena s kamnitimi zidovi, mnogokrat pa gnezdi tudi na resavah in barjih. Hrani se z majhnimi nevretenčarji, v glavnem z žuželkami, pa tudi s pajki, polži in deževniki.

Ocenjujejo, da populacija kupčarja upada, vendar je evropska populacija zaenkrat še dovolj velika, da ta vrsta ni ogrožena. V Sloveniji velja za redko vrsto, ki gnezdi v goratih predelih, v Alpah in na visokih kraških planotah. V nižinah ga lahko opazujemo med selitvijo.

Kupčar (samica)