Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Repaljščica

Domov / Živalski svet / Ptiči / Drozgi

Repaljščica

Repaljščica (Saxicola rubetra) je majhna ptica, dolga od 12 do 14 cm, ki jo največkrat opazimo, kako z vrha grma poje svojo pesem ali z visoke steblike opreza za plenom. Med tem se drži vzravnano, zraven pa ta lepo pisana ptica nekoliko živčno stresa s kratkim repom. Njeno grlo in prsi rdečkasto okraste barve zlagoma prehajajo v umazano rožnat trebuh. Rumeno rjav hrbet in trtica sta črno pegasta, noge pa črne. Samec repaljščice ima skoraj črna lica, nad očesom pa ima izrazito belo progo. Ta je pri samici enake barve kot prsi, njena lica pa so rjavkasta. Na videz ji je zelo podoben prosnik. Samca te ozko sorodne vrste bomo spoznali po belem ovratniku in odsotnosti bele nadočesne proge.

Repaljščica v Sloveniji gnezdi tako na vlažnih in poplavnih travnikih kot na suhih travnikih in pašnikih. Jeseni odleti v Afriko, kjer prezimi. Spomladi, ko njen življenjski prostor poživijo barve cvetočih rastlin, se spet vrne v naše kraje in na tleh splete gnezdo, ki ga navadno dobro skrije pod kakšnim grmom. Če so razmere ugodne, lahko od maja do junija spelje tudi dve legli, če je hrane manj, pa eno. Repaljščica se hrani z žuželkami, za katerimi opreza s svoje razgledne točke, nato pa se za njimi spusti na tla.

Evropa je dom približno trem četrtinam svetovne populacije repaljščice. Ocenjujejo, da na ozemlju Evrope gnezdi več kot 5,4 milijona parov in da je njena populacija trenutno stabilna. Populacija repaljščice v Sloveniji je precej velika, ocenjena je na okoli 4000 parov, a upada. Zato je v Sloveniji opredeljena kot močno ogrožena gnezdilka, saj je vezana na občutljive življenjske prostore, ki zaradi opuščanja tradicionalne rabe tal še vedno hitro izginjajo.

Repaljščica (samec)