Rezultati iskanja
Puščica v levo
Rjavi galeb

Domov / Živalski svet / Ptiči / Galebi

Rjavi galeb

Rjavi galeb (Larus fuscus) je velik galeb, ki iztegnjen meri od 52 do 67 cm, razpon njegovih peruti pa od 128 do 148 cm. Zanj je značilna izrazito temno siva zgornja stran peruti, rumen kljun z rdečo pego na konici spodnjega dela, oranžno rumene noge ter rumene zenice. Ko je na tleh, lahko opazimo črne konice peruti s tremi majhnimi belimi lisami. Ostali deli njegovega telesa so brezmadežno beli.

Rjavi galebi so zelo prilagodljive ptice, ki se hranijo z vodnimi nevretenčarji, ptičjimi mladiči, jajci, glodavci, majhnimi ribami, pa tudi z rastlinskimi plodovi in mrhovino. Za razliko od drugih galebov so rjave opazovali loviti ribe s strmoglavljenjem v morje, kar je sicer značilno za nekatere druge skupine morskih ptičev.

Nekatere populacije rjavega galeba, ki gnezdijo v Rusiji in Evropi, se s prihodom zime preselijo v toplejše kraje. Gnezdi maja in junija v kolonijah v bližini vode. Njegovo gnezdo je preprosto, lahko je kup perja ali rastlinja, lahko pa le vdolbina v tleh na tenko postlana z mehkejšim materialom.

Življenjski prostor rjavega galeba so zlasti obmorski habitati, na primer izlivi rek, lagune in zalivi. V preteklosti je rjavi galeb gnezdil le v naravnih življenjskih prostorih, na primer v močvirjih, na peščenih ali kamnitih obalah ter na kamnitih otokih na rekah, jezerih in morju, danes pa gnezdi tudi na strehah hiš. Predvsem na račun njegove prilagodljivosti se je območje razširjenosti te vrste povečalo, s tem pa se je povečalo tudi število rjavih galebov.

Rjavi galeb