Rezultati iskanja
Kljunači

Domov / Izobraževalne vsebine / Živalski svet / Ptiči

Kljunači

Galebi
Puščica v desno
Deževniki
Puščica v levo

Kljunači (Scolopacidae) so precej velika družina, ki je v Evropi zastopana z 51 vrstami. Od teh so jih v Sloveniji opazili skoraj 30. Izmed rodov, ki se v glavnem pojavljajo pri nas, štejemo v družino kljunačev naslednje: prodniki (Calidris), togotniki (Philomachus), škurhi (Numenius), kljunači (Limosa), sloke (Scolopax), kozice (Gallinago), martinci (Tringa) in mali martinci (Actitis).

Večina kljunačev najraje gnezdi v prostrani tundri na severu Evrope in Sibirije. Gnezda, ki ga navadno napraskajo kar na tleh, ne skrivajo pretirano. Zanašajo se namreč na varovalno barvo, ki valečega starša in sama jajca dela neopazne.

V ostalih delih Evrope predstavnike kljunačev največkrat vidimo na preletu ali med prezimovanjem, ko se na močvirjih in morskih obalah družijo v jate. Takrat lahko najlažje opazujemo kako si iščejo hrano. S površine tal neutrudno pobirajo drobne živali ali pa svoje praviloma dolge in tanke kljune zabadajo v mehko podlago, v kateri se skrivajo različni nevretenčarji. Oblika njihovega kljuna je namreč prilagojena iskanju določenih vrst živali, ki živijo v določenem tipu podlage. Prehrano dopolnjujejo tudi s hrano rastlinskega izvora.