Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Črni martinec

Domov / Živalski svet / Ptiči / Kljunači

Črni martinec

Črni martinec (Tringa erythropus) sodi med srednje velike pobrežnike. Od rahlo, a značilno navzdol usmerjene konice kljuna do konca repa meri od 29 do 33 cm, razpon njegovih kril pa med 48 in 52 cm. To je eleganten ptič z dolgim in tankim črnim kljunom, ki je rdeč le na bazi spodnje čeljusti. Njegove dolge noge so pozimi rdeče, poleti pa se obarvajo črno. Tudi poletno perje odraslih je sajasto črno, le po repu in krilih so takrat okrašeni z belim vzorcem. V letu ga prepoznamo po beli lisi v obliki cigare na hrbtu, po belini na bazi spodnje strani peruti in po prstih, ki celi štrlijo izza repa. Pozimi je njegova oprava precej drugačna: glava, vrat, hrbet, krila in rep so sivi, krila in rep nekoliko črno belo progasta, po trebuhu pa je belkast. Izstopajo njegove rdeče noge in bel pas med zgornjim delom kljuna in očmi.

Ta mesojeda vrsta je aktivna tako podnevi kot ponoči. V glavnem lovi vodne žuželke (vodne hrošče, stenice…) in njihove ličinke. Poleg tega njegov jedilnik tvorijo tudi majhni raki (postranice, vodni oslički), odrasle kopenske žuželke, mnogoščetinci (v obmorskih predelih), redkeje pa tudi majhne dvoživke in ribe. Od podobnega rdečenogega martinca se loči tudi po tem, da med lovom rad brodi po globlji vodi in često tudi plava.

Črni martinec je izrazita selivka, ki med svojimi postanki na selitveni poti preleti velike razdalje. Gnezdi v tundri, na močvirjih ter v močvirnih borovih in brezovih gozdovih na skrajnem severu Skandinavije in v Sibiriji. Gnezdo nastelje v vdolbino na šotnem mahu ali šopu trav, na bolj suhih območjih pa gnezdo rad skrije v pritlikavo grmičje. Pogosto gnezdi v bližini odmrlega drevesa ali podobnega razglednega mesta, s katerega po polnoči razglaša svojo gnezditev. Na prezimovanje v Sredozemlje ali Afriko lahko samice odletijo že konec junija, samci jim sledijo nekoliko kasneje, nazadnje pa v tople kraje priletijo še mladostni osebki. Na selitvi in na prezimovanju se navadno zadržuje na poplavnih travnikih, celinskih in brakičnih močvirjih ter v obmorskih lagunah.

Črnega martinca ogroža izguba življenjskega prostora na območjih prezimovanja in na njegovih selitvenih poteh.

Črni martinec v zimskem perju