Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Pikasti martinec

Domov / Živalski svet / Ptiči / Kljunači

Pikasti martinec

Pikasti martinec (Tringa ochropus) je majhen ptič, ki iztegnjen meri med 21 in 24 cm, razpon njegovih peruti pa je od 41 do 46 cm. Pikasti martinec je značilno kontrastno obarvan – hrbtna stran njegovega telesa in krila so izrazito temna, trebušna stran pa povsem bela. Če ga imamo srečo opazovati od blizu, bomo videli, da so njegova črnorjava krila in hrbet posuta z majhnimi belkastimi pikami. Sivo rjava glava, vrat in grlo so porisani z vzorcem umazano belih črtic. Od baze njegovega ravnega kljuna do očesa se vleče črna proga, nad njo pa še bela. Njegovo povsem črno oko je belo obrobljeno. Noge so zelenkaste. V letu ga poleg črne barve širokih kril in bele trebušne strani izdaja še snežno bela trtica. Belino kratkega repa zgoraj prekinjajo tri črnkaste polkrožne prečne proge, ena od njih je zabrisana, dve pa izraziti. Kaže, da je na svoj bel in črn repek posebej ponosen, saj z njim med hojo ’utripa’ podobno kot pastirica.

Pikasti martinec ne mara večje družbe. Še v času selitve se le izjemoma zbere v jato več kot 30 osebkov. To je podnevi aktiven, zelo oprezen in plah ptič. Praviloma ga bomo opazili šele, ko se splaši in odleti na varno razdaljo. Zunaj obdobja gnezdenja se zadržuje na različnih tipih celinskih voda in v njihovi bližini. Opazujemo ga lahko kako na močvirnih območjih, jezerskih bregovih, poplavljenih travnikih, vodnih jarkih, na bregovih rek in ob potočkih. Stika zlasti za majhnimi nevretenčarji, ki jih spretno pobira z dolgim kljunom. Poleg nevretenčarjev si privošči tudi kakšno ribico, če mu jo le uspe uloviti, jedilnik pa dopolni s hrano rastlinskega izvora. Prezimuje v južni Evropi in tropskih predelih Afrike in Azije. Pri nas je reden zimski gost, zelo redko pa pri nas tudi gnezdi.

Gnezdenje pikastih martincev poteka od aprila do junija na severu Evrope in Azije v odmaknjenih vlažnih gozdovih v bližini rek, jezer, močvirij ali visokih barij. Ta vrsta martinca navadno gnezdi visoko na drevesu v opuščenem gnezdu drozga, goloba grivarja, vrane, šoje ali katere druge vrste ptiča, včasih pa tudi na naravni podlagi do 20 m nad tlemi.

Pikasti martinec