Rezultati iskanja
Kmečka lastovka

Domov / Živalski svet / Ptiči / Lastovke

Kmečka lastovka

Kmečka lastovka (Hirundo rustica) je ena najbolj poznanih in tudi najbolj pričakovanih ptic pri nas, saj se z vrnitvijo lastovk s prezimovališč v Afriki v naše kraje vrne tudi pomlad. Kmečka lastovka je vitka ptica, ki svojih 19 do 22 cm dolžine doseže predvsem na račun dolgega repa. Spoznali jo bomo po temni zgornji in svetli spodnji strani telesa. Njena glava, ramena, hrbet in trtica so temno modre barve kovinskega sijaja; njena zelo dolga črna krila in dolg, globoko preklan rep pa so črne barve. Ima rdeče čelo in grlo ter črn ovratnik, ki je pri mladih opazno rdečkast. Vsa ostala spodnja stran njenega telesa, razen večjega dela kril in repa, je kremno bele barve. Lastovka ima zelo kratek kljun, ki se na široko odpre in ji omogoča lov žuželk v letu.

Kmečka lastovka je izreden letalec, ki se hrani izključno z žuželkami. Te čez dan večinoma lovi v zraku. Ob vodnih telesih jo lahko pogosto opazujemo, kako žuželke pobira z vodne gladine, v slabem vremenu pa lovi tudi žuželke, ki počivajo na zidovih. Ker je prehransko vezana na žuželke, ki so pri nas praviloma aktivne le v toplem delu leta, kmečka lastovka ob prihodu zime odleti v tople kraje. Tam je njene hrane dovolj, da prezimi, nato pa se spomladi spet vrne v naše kraje.

Pri nas jo lahko opazujemo od marca do oktobra, gnezdi pa maja in junija. Ta vrsta je dobila ime zaradi njene navezanosti na podeželje, kjer zdaj večinoma gnezdi pod napušči ali pod stropi na in v zgradbah. Prvotno kmečka lastovka ni bila tako izrazito vezana na človeška naselja in je najpogosteje gnezdila v jamah. Gnezdo zgradi iz blata in travnih bilk, postelje pa ga s perjem. Čas, ki ga porabi za nabiranje materiala za gradnjo ali popravilo gnezda, je pravzaprav edini čas, ki ga lastovka preživi na tleh. Večino svojega življenja namreč neutrudno leta v nenehnem iskanju hrane. Po obdobju gnezdenja se kmečke lastovke rade zberejo v velike jate na močvirnih območjih z obsežnimi trstišči, kjer se pripravijo na selitev.

Kmečki lastovki