Rezultati iskanja
Orli

Domov / Izobraževalne vsebine / Živalski svet / Ptiči

Orli

Sokoli
Puščica v desno
Plovci
Puščica v levo

Orli (Accipitridae) so precej pestra družina, v katero družimo skoraj 20 rodov. Kljub temu, da so si orli na videz precej podobni, vsi rodovi niso ozko sorodni. Pri nas se pojavlja 25 vrst, na celem svetu pa živi 217 vrst te družine.

To so velike in mogočne ujede z izjemnim vidom, močnim kljukastim kljunom, širokimi krili in kot britev ostrimi srpastimi kremplji na močnih prstih. Aktivni so podnevi, ko si iščejo hrano. Prilagojeni so lovu različnih živali, nekateri med njimi pa se hranijo izključno z mrhovino.

V splošnem so vrhunski plenilci, ki, ekološko gledano, sodijo v vrh prehranjevalnega spleta. Pri večini orlov sta oba spola enako obarvana, praviloma pa je samica opazno večja od samca. Različna velikost spolov omogoča, da partnerja lahko plenita živali različne velikosti in tako v bližini gnezda dobita dovolj hrane zase in za potomce. Razlika v velikosti je očitna zlasti pri vrstah, ki se hranijo s ptiči, najmanjša pa je pri mrhovinarjih.

Orli, te veličastne ptice, so dolgoživi, prehod od mladostnih osebkov v odrasle pa je počasen. Obarvanost, značilno za perje odraslih, dobijo šele čez več let.