Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Čopasta črnica

Domov / Živalski svet / Ptiči / Plovci

Čopasta črnica

Čopasta črnica (Aythya fuligula) je srednje velika ptica iz družine plovcev. Dolga je od 40 do 47 cm, razpon njenih kril pa meri od 65 do 72 cm. Uvrščamo jo med potapljavke, saj se med iskanjem hrane v celoti potopi, medtem ko se race postavijo na glavo, tako da jim noge štrlijo nad gladino vode. Samec je v svojem svatbenem oz. poletnem perju nezamenljiv. Kovinsko lesketajoča črna glava, vrat, prsa, hrbet in rep so popolno nasprotje belim bokom in trebuhu. Glavo krasita dolg čop in rumeno oko, njegov pepelasto siv kljun pa ima črno konico. Samica in mladostni osebki so varovalno obarvani. Kar je pri samcu črne barve, je pri samici temno rjave, njeni boki pa so bledo rjavi. Čopasta črnica je vsejeda. Aktivna je podnevi, ko se potaplja za različnimi vodnimi nevretenčarji, na primer različnimi polži, raki in ličinkami žuželk. Dobršen del njene prehrane predstavljajo tudi poganjki in zeleni deli ter plodovi in semena rastlin.

Slovenska populacija čopastih črnic se ne seli, na prezimovališča pa se selijo čopaste črnice, ki gnezdijo na severu Evrope. Glede izbire kraja za gnezdenje ni izbirčna. Pri nas jo najdemo gnezditi na ribnikih in vodnih zadrževalnikih, na gnojničnih mlakah, na počasi tekočih rekah in celo na hitro tekočih nižinskih potokih. Všeč so ji plitve vodne površine z bogatim obrežnim rastlinjem, kjer lahko skrije svoje gnezdo. Iz rastlin zgrajeno gnezdo lahko postavi tudi na plavajočih 'otočkih' iz rastlin. Ne gnezdi kolonijsko, vendar lahko večje število parov gnezdi na razmeroma majhnem območju. Pogosto se priključi kolonijam drugih vrst, na primer čigram ali galebom. Za mladiče skrbi le samica, samci pa v tem času menjajo perje. Če se v toplem delu leta ne druži v velike skupine, se to pozimi spremeni. Takrat lahko ponekod na morskih obalah opazujemo tudi več tisoč glave jate.

Kljub temu, da čopasto črnico v splošnem ogrožajo izginjanje in degradacija njenega življenjskega prostora, ponekod pa tudi prekomeren lov, se njena populacija v Sloveniji veča.

Samec čopaste črnice