Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Raca žličarica

Domov / Živalski svet / Ptiči / Plovci

Raca žličarica

Raca žličarica (Anas clypeata) s svojimi 44 do 52 cm dolžine in razponom peruti med 73 in 82 cm sodi med srednje velike race. Ima kratek vrat in izrazito dolg in širok kljun, ki je botroval njenemu imenu in daje tej vrsti tako značilno podobo. Samec žličarice ima temno zeleno glavo, ki se v soncu kovinsko lesketa in na daleč zgleda črna. Ima črn rep in črno bel hrbet, njegove popolnoma bele prsi pa ostro prehajajo v rjav trebuh. Zaradi njegove značilne obarvanosti ga ne moremo zamenjati z nobeno drugo raco. Samica je s svojo varovalno barvo, ki jo predvsem v času gnezdenja skriva pred plenilci, čisto nasprotje pisanemu samcu. Od samic ostalih vrst rac jo zlahka ločimo po velikem kljunu. Žličarice so aktivne podnevi in se navadno zadržujejo v parih ali manjših skupinah, le med iskanjem hrane in postankih na selitveni poti se združujejo v večje jate. Prehranjuje se v glavnem z vodnimi nevretenčarji, na primer z ličinkami in odraslimi žuželkami, s planktonskimi rakci, kolobarniki in z mehkužci. Lovi tudi majhne vretenčarje, na primer paglavce, prehrano pa dopolnjuje z rastlinskimi poganjki in semeni.

Žličarica je selivka, ki se na gnezditvena območja vrne spomladi. Posamezni pari ali rahle maloštevilne skupine od aprila do junija gnezdijo na plitvih celinskih (sladkovodnih) jezerih in močvirjih, ki jih obdajajo gosta trstičevja ali podobne rastlinske združbe. Zelo ji ugajajo vode z bujnim vodnim rastlinjem, ki gosti bogate združbe nevretenčarjev. Gnezdo postavi na tleh, najraje v bližini vode, kjer je dobro skrito med šopi trav ali šašev. Pri nas je redka gnezdilka, ki je v slovenskem rdečem seznamu ptičev gnezdilcev opredeljena kot močno ogrožena vrsta. Jeseni odleti v Afriko, kjer prezimi. Pozimi se rada zadržuje ob izlivih rek v obmorskih predelih.

Žličarica ima zelo veliko območje razširjenosti (areal) in veliko populacijo, vendar jo na nekaterih območjih že ogroža spreminjanje in izguba njenega življenjskega prostora. Poleg tega je tudi priljubljena lovna vrsta, ki jo lovijo v Severni Ameriki, Italiji in na Danskem, predvsem pa v Iranu.

Raca žličarica - samec