Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Siva gos

Domov / Živalski svet / Ptiči / Plovci

Siva gos

Siva gos (Anser anser) je velika in zajetna ptica iz družine plovcev. Od konice kljuna do konca repa meri od 74 do 84 cm, razpon peruti pa od 149 do 168 cm. Od gosi, ki živijo v Evropi, je najpogostejša. Je prednica domače gosi, ki s človekom živi že dolga stoletja ... med drugim so gosi opozorile Rimljane na napad galskih osvajalcev, ki so oblegali Rim, in tako mesto rešile pred popolno katastrofo. Siva gos je ptica umirjenih barv, oblečena v sivo opravo. Spoznamo jo po dolgem, a krepkem vratu in veliki svetli glavi. Močan kljun je v celoti svetel, bledo oranžen. Po svetlo sivem vratu in telesu je ozko temno progasta, hrbet in krila so temnejša, spodnji del telesa za nogami pa je bel. Za sivo gos so značilne zamolklo rožnato obarvane noge. Kot ostale gosi leti v jatah klinaste oblike, saj se na ta način zmanjšuje zračni upor proti koncu klina, kar ptice izkoriščajo za varčevanje z energijo. V letu jo spoznamo po kontrastno obarvani zgornji in spodnji strani peruti – sprednji del kril je zelo svetlo siv, zadnji del pa temen. Ob vzletu jo izdaja razmeroma kontrastno obarvan hrbet – sprednji del je temen (sivo rjav), trtica pa je svetla (siva).

Je dnevno aktivna ptica, ki se hrani predvsem v jutranjem in večernem mraku. Ponoči in sredi dneva se zbira v jate in počiva na odprtih vodnih površinah, kjer se počuti varno pred plenilci. Siva gos je rastlinojeda žival. Hrani se v glavnem s travnimi bilkami in z rastlinskimi brsti, z listi, s poganjki, plodovi in semeni močvirskega in vodnega rastlinja; rada obišče tudi poljedelske površine, kjer na poljih išče zrnje žit ali brska za krompirjem na njivah.

Gnezdi v različnih življenjskih prostorih, najraje pa na različnih mokriščih. Najbolj ji ustrezajo plitva jezera z obsežnimi in dovolj gostimi trstišči in pa otočki na velikih jezerih ali ob obali. Plitvo gnezdo iz rastlinskega materiala zgradi in skrije na tleh. V manjših skupinah gnezdi od aprila do maja. Po gnezditvi se pokaže družabna narava te vrste, saj se sive gosi ob prihajajoči zimi začnejo zbirati v ogromne, tudi par desettisočglave jate. Siva gos je selivka, ki se seli glede na vremenske razmere. Nekatere populacije se sploh ne selijo, večina pa se jih pred ostrim mrazom redno seli na jug. V Sloveniji je zelo redka gnezdilka, a jo je moč pri nas opazovati vse leto – tudi na preletu in na prezimovanju.

Sivo gos močno ogroža izginjanje njenega življenjskega prostora zaradi izsuševanja in spreminjanja v kmetijske površine ter izkopavanja šote. Na gnezditvenih območjih jo ogroža zlasti požiganje in prekomerna košnja trsta. Ogroža jo lov, poleg tega je občutljiva na zastrupitve s svinčenimi šibrami, ki jih požre skupaj s hrano. Zaradi svoje navade, da se gosti na poljedelskih površinah, pa jo preganjajo tudi kmetje.

Siva gos