Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Tatarska žvižgavka

Domov / Živalski svet / Ptiči / Plovci

Tatarska žvižgavka

Tatarska žvižgavka (Netta rufina) je raca velikosti mlakarice. Iztegnjena je dolga med 53 in 57 cm, razpon njenih kril pa meri od 84 do 88 cm. Samec je čudovitih barv, njegova okroglasta glava je oranžna, lica cimetno rjava, oko in kljun pa krvavo rdeče barve. Ima vranje črn vrat, prsi, trebuh in repni del, sivo rjava krila in umazano bele boke. Samica je pravo nasprotje kontrastno obarvanemu samcu. Njeno telo je temno rjavo z vzorcem svetlejših prečnih prog, lica in grlo so siva, glava pa črno rjava. Pred konico črnega kljuna ima rožnat kolobar.

Tatarska žvižgavka je bolj ali manj rastlinojeda ptica. Jedilnik, ki ga sestavljajo korenine, poganjki in semena vodnih rastlin, občasno popestri s kakšnim vodnim nevretenčarjem ali paglavcem. Aktivna je čez dan, najbolj živahna pa ob sončnem vzhodu in zahodu.

To je družabna ptica, ki večino leta preživi v majhnih skupinah, pozimi pa se pridruži večjim jatam, ki lahko štejejo nekaj sto ptic. Gnezdi maja in junija. Gnezdo zgradi iz vej, korenin in listja in ga skrije v gosto obrežno rastlinje ali postavi na plavajoče rastlinje v gostem trstičju. Gnezdi na velikih nižinskih rekah in jezerih obraslih s trstičji. Pozimi lahko ostane na območju gnezdenja, lahko pa se preseli v kraje z milejšim podnebjem. Na preletu in prezimovanju jo lahko srečamo tudi v mirnih zalivih na morski obali in na deltah rek.

Pri nas je reden zimski gost, gnezditve pa kljub občasnemu pojavljanju v poletnih mesecih še niso potrdili.

Tatarska žvižgavka - samec