Rezultati iskanja
Povodni kos

Domov / Živalski svet / Ptiči / Povodni kosi

Povodni kos

Povodni kos (Cinclus cinclus) je čokat, na videz debelušen ptič temno rjave barve z nekoliko ’osmojenimi’ krili, hrbtom in repom, njegovo grlo in prsi pa so snežno bele. Mladi so sivi s temnejšim grahastim vzorcem, belina na njihovih prsih je manj obsežna, ’umazana’ in prekinjena z vzorcem temnih črt polmesečaste oblike. Povodni kos meri od konice ozkega, kratkega kljuna do konca kratkega repa slabih 20 cm.

Povodni kos je prebivalec hitro tekočih, s kisikom bogatih bistrih rek in potokov s skalnatim dnom in kamnitimi bregovi. Pri nas je zato najpogostejši v sredogorju in alpskem svetu, v nižinah pa redkejši. Vseeno se pozimi pogosto preseli v nižinske predele, na leno vijugajoče reke. Videli ga bomo posedati na z mahom obrasli skali, ki moli nad vodno gladino, ali tik nad vodno gladino prifrčati mimo nas. Če bomo dovolj potrpežljivi, ga bomo lahko opazovali neutrudno nabirati vodne žuželke in druge vodne nevretenčarje. Povodni kos je dober plavalec, ki lahko plava po gladini, se z uporabo kril potaplja in izkoristi vodni tok, da ga ta drži pod vodo, medtem ko opreza za ličinkami žuželk in drugimi nevretenčarji, ki se oklepajo kamnov ali skrivajo pod njimi.

Gnezdo obloženo z mahom in ostalim rastlinskim materialom zgradi ob vodi, na primer med koreninami dreves na rečnem bregu, ga skrije za slapom ali pritrdi pod mostom. Gnezdi med marcem in junijem, ker pa je stalnica, ga lahko ob čistem vodotoku srečujemo vse leto.

V Sloveniji ga ogroža izginjanja primernega življenjskega prostora zaradi regulacij vodotokov, zato je na rdeči seznam gnezdilk uvrščen v kategorijo ranljiva vrsta.

Povodni kos