Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Čižek

Domov / Živalski svet / Ptiči / Ščinkavci

Čižek

Čižek (Carduelis spinus) je majhen ptič s perjem zelene, rumene in črne barve. Iztegnjen je dolg okoli 12 cm, torej manjši od vrabca. Samčevo perje je bolj živahnih barv kot perje samice. Ima črno kapo in podbradek. Kontrasten rumen in črn vzorec na krilih in repu, ki je pravo nasprotje olivno zelenemu hrbtu z vzorcem zabrisanih črnih črt. Olivno zelena so tudi njegova lica, ki jih obkroža rumena proga. Ta se na prsih sklene in nadaljuje proti črno progastem trebuhu, kjer se rumena barva prelije v umazano belo. Perje samice je bolj zamolklih barv, a vedno v zelenih in rumenih odtenkih, po čemer se razlikuje od podobnih progastih ščinkavcev, ki gnezdijo pri nas.

Čižek je živahen ptič, ki se v času gnezdenja hrani v glavnem s semeni iglavcev, smreke in bora, le tu in tam jedilnik popestri s kakšno žuželko. Pri nas je redek gnezdilec, ki med aprilom in junijem gnezdi predvsem v iglastih gozdovih goratih predelov Slovenije, kjer gnezdo običajno skrije visoko na smreko. Samec svojo živahno pesem ponavlja z vrha smreke ali med poplesavajočim letom nad krošnjami dreves. Ker je uspešnost gnezdenja v veliki meri odvisna od rodnosti smreke, njegova številčnost med leti precej niha.

Čižek je stalnica, ki se pozimi pogosteje pojavlja v nižinah. Zbira se v jate in se v iskanju hrane klati okoli ter rad obišče vasi in parke, kjer mu ljudje ponujamo semena v krmilnicah. K nižinskim potokom in močvirnim predelom pa ga pozimi privabijo zlasti črne jelše. Takrat bomo najlažje opazovali, kako se obešajo po vejah in zobljejo semenje, nato pa cela jata čižkov, tesno en ob drugem, odleti na naslednje drevo.

Čižek (samec)