Rezultati iskanja
Puščica v levo
Kalin

Domov / Živalski svet / Ptiči / Ščinkavci

Kalin

Kalin (Pyrrhula pyrrhula) je ptič velikosti ščinkavca, a krepkejše postave. Oba spola, tako odrasla samica kot samec, imata močen kratek stožčast črn kljun, do njega pa z glave poveznjeno črno kapo. Mladi osebki črne kape nimajo. Tilnik, ramena in hrbet so pri osebkih obeh spolov pepelnato sivi, trtica in trebušna stran za nogami pa snežno beli. Rep je ves črn, črnino kril pa prekinja le prečna bela proga. Samec ima trebuh, boke, prsi in lica rožnato rdeče barve, medtem ko je samica po trebušni strani telesa rožnato siva.

Čeprav je kalin aktiven čez dan in ni boječ, ga le redko vidimo, saj je tih in nevsiljiv ptič. Še največkrat ga izda njegov nežni in melanholični phü ali phü-u. Hrani se pretežno s hrano rastlinskega izvora, raznimi semeni in poganjki, zato so mu včasih rekli tudi popkar. Poleti pa sebi in svojemu zarodu rad privošči tudi žuželke in druge drobne nevretenčarje.

Živi v mešanih gozdovih z bujno podrastjo, kulturni krajini z gostimi mejicami in osamljenimi drevesi, pa tudi v parkih, na pokopališčih in večjih vrtovih. Gnezdi aprila in maja v gostem grmu ali na veji drevesa do dva metra nad tlemi. Je stalnica. Seli se le izjemoma in na kratke razdalje; v dolgih in ostrih zimah se na primer z višje ležečih krajev spusti v nižine.

Kalin (samec)