Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Repnik

Domov / Živalski svet / Ptiči / Ščinkavci

Repnik

Repnik (Carduelis cannabina) je ptič velikosti vrabca. Samca v paritvenem perju zanesljivo spoznamo po karminasto rdeči barvi čela in prsi, v katere pa se s sredine trebuha globoko zajeda belkasta proga. Njegova lica, teme in tilnik so sivi, boki svetlo rjavi, spodnja stran repa in spodnji del trebuha bele barve, hrbet in večji del kril so enotno rjavi, zgornja stran repa, konice kril in kljun pa črni. V zimskem perju je samec na moč podoben samici, saj živo rdeča barva na njegovih prsih in glavi zbledi. Pozimi se njegova krila, hrbet, glava, prsi, boki in trebuh porišejo z vzorcem temnejših lis. Njegova zimska oprava je vseeno nekoliko bolj toplih rjavih odtenkov, medtem ko barva samičinega perja vleče k sivim tonom.

Repniki so družabni ptiči, ki se izven gnezditvenega obdobja družijo v velike jate, a tudi med gnezdenjem radi ostanejo v manjših skupinah, ki štejejo do par deset posameznikov. Gnezda skrijejo v prepletu vej v živi meji ali v gost, po možnosti trnat, grm. Pri nas gnezdijo od aprila do junija. Takrat so tudi najbolj pevsko razpoloženi in svoje območje ponosno oznanjajo s čudovito, živahno melodično pesmijo. Ker se ne selijo, jih v Sloveniji lahko srečujemo vse leto.

Repnik je rastlinojed. Hrani se z najrazličnejšimi semeni, ki jih tre s svojim krepkim kljunom. Je ptica odprte kulturne krajine, kjer travnate predele ločujejo mejice, k mozaičnosti pokrajine pa prispevajo njive in grmovnata območja. Zlasti v hladnem delu leta pa ga lahko najdemo tudi na drugih travnatih površinah izven sklenjenega gozda, na primer na poplavnih ravnicah ali poljih, zaide pa tudi v parke in na vrtove.

Samec repnika