Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Zelenec

Domov / Živalski svet / Ptiči / Ščinkavci

Zelenec

Zelenec (Carduelis chloris) je postaven ptič velikosti vrabca z močnim kljunom. V svatovskem perju je samec po glavi, vratu, hrbtu in ramenih olivno zelen, njegove prsi, trebuh in trtica pa so rumeno zeleni. Njegova lica, boki in osrednji del kril so sive barve, konice kril in rep pa črni. Zanj je značilna živo rumena barva sprednjega roba kril in zunanjega roba repa. Živahnost zelene barve s prihodom jeseni zbledi, zato je samec čez zimo bolj podoben samici, ki je vsa zelenkasto siva. Njeno opravo malo poživi le rumena barva na krilih in repu, čeprav je dosti bolj bleda kot pri samcu. Mladi so podobni samicam, a opazno vzdolžno progasti.

Njegov močen, stožčasto oblikovan kljun izdaja izrazitega rastlinojeda. Večino njegove prehrane predstavljajo različna semena in jagodičje.

Zelenec je družaben, podnevi aktiven ptič, ki gnezdi v majhnih kolonijah. Skodeličasto gnezdo skrije v grmovju ali krošnji drevesa. Samci pred začetkom gnezdenja, ki traja od aprila do junija, s pesmijo z vrhov krošenj ter s spreletavanjem in razkazovanjem živo rumene barve svojega perja privabljajo samice. Zelenec živi v različnih habitatih. Najraje ima odprto kulturno krajino z obilico mejic, gnezdi pa tudi v mestnih parkih in večjih vrtovih.

V Sloveniji velja za zelo pogostega in splošno razširjenega gnezdilca. Je stalnica, ki se pozimi zbira v večje jate. Ker v naravi njegove priljubljene hrane pozimi primanjkuje, je reden obiskovalec ptičjih krmilnic. Tu še posebno rad zoba konopljino in sončnično seme.

Samec zelenca