Rezultati iskanja
Puščica v desno
Močvirska sinica

Domov / Živalski svet / Ptiči / Sinice

Močvirska sinica

Močvirska sinica (Parus palustris) je ptica, odeta v perje umirjenih pastelnih barv. Njena bleščeče črna glava in majhna črna ’brada’ pod kratkim, koničastim črnim kljunom močno izstopata. Lica so bela; prsi, boki in trebuh nežno rožnato do rjavkasto sivi; krila, hrbet in rep pa enotno sivkasto rjavi. Za razliko od zelo podobne gorske sinice močvirska sinica nima svetle proge vzdolž srede peruti. Iztegnjena je dolga dobrih 11 cm in tako za spoznanje manjša od svoje sorodnice, velike sinice.

V nasprotju z njenim imenom se močvirska sinica rajši zadržuje v listnatih in mešanih gozdovih kot v odprtih močvirjih. Vseeno ima rada bližino vode, zato je pogosta v obrečnih logih in vlažnih gabrovih ali bukovih gozdovih. Med iskanjem drobnih žuželk, jeseni in pozimi pa predvsem majhnih semen, s katerimi se hrani, jo bomo lahko opazovali tudi v parku ali na večjem vrtu.

V Sloveniji je močvirska sinica pogosta in splošno razširjena gnezdilka. Velja za nižinsko vrsto, a se tu in tam pojavi tudi višje nad morjem, v gorskem pasu. Pri nas gnezdi aprila in maja v gnezdu, ki si ga v drevesnem duplu splete iz travnih bilk in ostalega rastlinskega drobirja. Je stalnica, zato jo lahko pri nas videvamo vse leto.

Močvirska sinica