Rezultati iskanja
Puščica v levo
Velika sinica

Domov / Živalski svet / Ptiči / Sinice

Velika sinica

Velika sinica (Parus major) je najbolj znana in najpogostejša med našimi sinicami. Le kdo ne pozna te živahne ptice z vpadljivo rumenimi boki in trebuhom, ki ga po sredi kot kravata prekinja črna proga? Za to vrsto so značilna še bela lica, obkrožena s širokim črnim pasom, popolnoma črna glava, zelen hrbet in prečna bela črta na modrikasto sivih krilih. Iztegnjena je dolga okoli 14 cm in je tako le za odtenek manjša od domačega vrabca.

Velika sinica je prebivalka različnih tipov gozdov, izogiba se le čistim sestojem iglavcev. Za gnezdenje ji zadošča tudi vrt ali park z dovolj različnimi drevesi in kakšnim grmom ali gosto živo mejo. Gnezdo si postelje v drevesnem duplu, zato rada zasede gnezdilnico, ki jo postavimo na drevo za hišo, da je le luknja primerno velika in gnezdilnica zaščitena pred močnim soncem. V Sloveniji gnezdi med marcem in majem, opazovali pa jo bomo lahko vse leto, saj je splošno razširjena in pri nas zelo pogosta stalnica.

V toplem delu leta se hrani z žuželkami in njihovimi ličinkami, s prihodom jeseni pa preide na hrano rastlinskega izvora, zlasti na semena, bogata z olji.

Velika sinica