Rezultati iskanja
Slapniki

Domov / Izobraževalne vsebine / Živalski svet / Ptiči

Slapniki

Ponirki
Puščica v desno

Poznamo štiri vrste, ki jih vključujemo v družino slapnikov. To so precej veliki ptiči, ki so prilagojeni lovu rib in drugih živali pod vodo. Ko si iščejo hrano, plavajo bolj potopljeni in takrat iz vode gleda manjši del hrbta, višje na vodi pa plovejo med počitkom ali med čiščenjem in urejanjem perja. Za slapnike sta značilna dolg trup in vrat, noge pa imajo nameščene povsem na zadnjem delu telesa, zato so pri gibanju na kopnem zelo okorni.

Plen – v glavnem ribe – lovijo pod vodo. Preden se v elegantnem loku potopijo, dogajanje pod gladino večinoma opazujejo s površine, s potopljeno glavo. Med potopom pod vodo pogosto ostanejo več kot minuto.

Gnezdijo predvsem na manjših in večjih jezerih v tundri ali tajgi. Plitvo vbočeno gnezdo zgradijo tik ob vodi, zato za uspešno gnezdenje potrebujejo stalen nivo vodne gladine. Slapniki hladno obdobje leta v glavnem preživijo v zalivih na morski obali, včasih tudi na jezerih. Na prezimovališčih se lahko zberejo v večje, a razkropljene jate, vendar večinoma prezimujejo posamič ali v majhnih skupinah. Na spomladanski (aprila do junija) in jesenski selitvi (septembra do novembra) preko morja letijo posamič ali v majhnih jatah. Posamezni ptiči v jati letijo daleč narazen in nikoli ne oblikujejo gostih formacij, ki so značilne za race, gosi ali kormorane.