Rezultati iskanja
Puščica v desno
Mala uharica

Domov / Živalski svet / Ptiči / Sove

Mala uharica

Mala uharica (Asio otus) je po barvah in vzorcu podobna veliki uharici, a je od te pol manjša. Dolga je dobrih 35 cm, razpon njenih kril pa meri od 84 do 95 cm. Mala uharica ima živo oranžne oči, na vrhu glave pa izrazita čopa perja, ki sta ji prislužili ime uharica. Ko počiva, stisnjena k deblu drevesa, te ’uhlje’ spusti in jih ne opazimo. Pa tudi tako ali tako jo bomo med dnevnim spancem le redko opazili, saj se s pomočjo varovalnega vzorca rjavih odtenkov zlije z drevesom, na katerem čez dan drema.

Mala uharica je nočno aktiven ptič, ki svoj plen aktivno lovi. S prihodom večernega mraka začne v neslišnem letu prečesavati travnato pokrajino. Svoj plen locira s pomočjo sluha, nato se spusti nanj in ga zgrabi z ostrimi kremplji. Glavnino njene prehrane predstavljajo mali sesalci, kot so voluharji ali miši, lahko pa ulovi tudi manjšega ptiča.

V Sloveniji velja za dokaj pogosto gnezdilko nižinskih predelov, gnezdi med februarjem in junijem. Pri nas praviloma ostane vse leto, s severnih delov svojega areala pa se pozimi seli v kraje z milejšim podnebjem. Gnezda ne gradi sama, ampak poišče opuščeno gnezdo večje ptice, kot je vrana, sraka ali kakšna ujeda. Gnezdi v sestoju iglavcev ali svetlem gozdu ob odprti, travnati pokrajini. Njeni mladiči zapustijo gnezdo še preden znajo leteti in se nato vsak na svojem koncu skrivajo na vejah dreves, saj jih na ta način plenilci težje odkrijejo.

Portret male uharice