Rezultati iskanja
Puščica v levo
Velika uharica

Domov / Živalski svet / Ptiči / Sove

Velika uharica

Velika uharica (Bubo bubo) je največja evropska sova in ena največjih sov, ki danes živijo na svetu. Iztegnjena je dolga med 60 in 75 cm, čez krila pa doseže od 160 do slabih 190 cm! Poleg velikosti so zanjo značilne velike oči z živo oranžnimi šarenicami in velika ’uhlja’ –  šopa peres na vrhu glave. Njeno perje je varovalno obarvano, svetlo in črno rjavo. Po hrbtu in krilih prevladuje temnejša rjava barva, trebušna stran in boki so svetlo rjavi, krasijo pa jih vzdolžne temne proge.

Velika uharica je najbolj aktivna v mraku, od sončnega zahoda do svita, dan pa predrema skrita v skalni steni. Je izrazita plenilka, ki lovi svoji velikosti primeren plen. Na plen največkrat čaka v zasedi na dvignjenem mestu, s katerega ima dober pregled nad okolico. Pleni zajce in ježe ter ostale sesalce do velikosti mlade srne, lovi tudi mlade ptiče, ki jih išče po gnezdih v skalnih stenah, v bližini vode pa seje strah med racami in ostalimi vodnimi ptiči. V času pomanjkanja se ne obotavlja uloviti in požreti kuščarja ali žabe, celo rib se loti.

Velika uharica se ne ukvarja z gradnjo gnezd. Najbolj je zadovoljna, če najde odročno in suho skalno steno z dovolj veliko polico, ki kraljuje nad prostrano odprto travnato pokrajino s prepletom gozdičev in grmišč, kjer najde dovolj hrane zase in svoje mladiče. S skalne police samec že februarja in marca z glasnim "HUUuuu" kliče samico. Redkeje gnezdi v opuščenem gnezdu druge velike ptice, v polomljenem drevesu ali kar na gozdnih tleh. Pri nas obdobje gnezdenja traja od februarja do junija. Mladi ptiči se nato v iskanju svojega ozemlja odselijo, odrasli pa ostanejo čez zimo. Kar se gnezdenja tiče, je velika uharica zahtevna ptica, saj lahko zaradi motenj v času gnezdenja celo zapusti gnezdo in mladiče!

V Sloveniji je velika uharica močno ogrožena vrsta! Njeno število upada zaradi izginjanja ustreznega življenjskega prostora. Glavna vzroka sta zaraščanje travnikov in pašnikov z gozdom na eni in intenzifikacija kmetijskih praks na drugi strani. K temu svoje doda še preveliko število smrti zaradi električnih udarov. Stebri električne napeljave so namreč enkratno mesto za zasedo, vendar pa se velika uharica zaradi svoje velikosti lahko hkrati dotakne dveh kablov, kar omogoči, da električni tok steče preko njenega telesa …

Velika uharica