Rezultati iskanja
Puščica v levo
Veliki srakoper

Domov / Živalski svet / Ptiči / Srakoperji

Veliki srakoper

Veliki srakoper (Lanius excubitor) je ptič velikosti kosa; iztegnjen meri 24 cm. Spoznali ga bomo po sivo, belo in črno obarvanem perju. Veliki srakoper ima sivo glavo (tudi čelo je sivo!), tilnik, ramena, hrbet in trtico, medtem ko so njegovo grlo, prsi in trebušni del telesa beli. Močen kljun z navzdol ukrivljeno konico je črn, od njega se mu prek oči vleče široka črna proga. Tudi krila in rep ima vranje črna, njihovo črnino prekine le nekaj belih lis na krilih in bela obroba repa.

Veliki srakoper je opazen ptič, ki rad poseda na izpostavljenih mestih, s katerih ima dober pregled nad okolico. Najlažje in največkrat ga bomo opazili čepeti na vrhu grma ali drevesa, na kablu električne ali telefonske napeljave ali na vrhu fižolovke na odmaknjeni njivi. S svojega opazovalnega mesta se tu in tam spusti na tla, če se mu zazdi, da je opazil kakšnega majhnega glodavca, kot je na primer miš ali voluharica. Aktiven je podnevi, ko iz zasede pleni raznorazne živali. Glavnino njegove prehrane predstavljajo velike žuželke, na primer kobilice, bramorji, hrošči, bogomolke in podobno, lovi pa tudi kuščarice, majhne ptiče in male sesalce. Poznan je po svoji navadi, da ulovljen plen nabode na trnje ali bodečo žico ali pa ga uklešči med veje in tako shrani za kasneje.

Veliki srakoper je selivka, ki v toplem delu leta živi in gnezdi na severu in jugozahodu Evrope in v Afriki. Najraje ima prostrano odprto pokrajino, ki jo tu in tam prekinjajo mejice in posamični grmi. Aprila in maja gnezdi v skodeličastem gnezdu, ki ga splete v gostem grmu. Pri nas ne gnezdi, lahko pa ga opazujemo na spomladanski in jesenski selitvi in prezimovanju.

Veliki srakoper