Rezultati iskanja
Štorklje

Domov / Izobraževalne vsebine / Živalski svet / Ptiči

Štorklje

Ibisi
Puščica v desno
Čaplje
Puščica v levo

Družino štorkelj (Ciconiidae) v Evropi zastopa rod štorkelj (Ciconia). Obe vrsti tega rodu, ki ju najdemo v Evropi – tako skrivnostna črna štorklja (Ciconia nigra) kot prav nič plaha bela štorklja (Ciconia ciconia) – pa živita in gnezdita tudi v okolici Cerkniškega jezera.

Pogosteje lahko obe vrsti opazujemo v času spomladanskih in jesenskih selitev, ko si ti karizmatični ptiči na območju presihajočega jezera nabirajo energijo za nadaljevanje svoje poti.

Značilnost vseh predstavnikov te družine je let s stegnjenim vratom. Po tej lastnosti lahko štorklje v zraku zanesljivo ločimo od sorodnih čapelj, ki letijo s skrčenim vratom. Previdni moramo biti le ob opazovanju žerjava, ki je prav tako kot štorklje ogromen ptič in leti s stegnjenim vratom.

Kot vsi močvirniki, kamor poleg čapelj in štorkelj štejemo še ibise, tudi štorklje med prsti nimajo plavalne kožice. Štorklje so plenilke, ki s svojim dolgim koničastim kljunom lovijo manjše talne živali, predvsem dvoživke, plazilce, male sesalce in velike žuželke, na primer kobilice.