Rezultati iskanja
Stržek

Domov / Živalski svet / Ptiči / Stržki

Stržek

Stržek (Troglodytes troglodytes) sodi med najmanjše ptiče, ki živijo pri nas. Iztegnjen je dolg slabih 10 cm in tako le za kanček večji od obeh kraljičkov. Stržek je ptiček skoraj kroglaste postave s tankim kratkim kljunom in vedno ponosno dvignjenim repkom. Poleg velikosti mu pri skrivanju pomaga tudi varovalna barva perja. Oblečen je v rjasto rjavo suknjico okrašeno s temnejšimi prečnimi progami, izstopata le črno oko in belkasta proga nad njim.

Stržek živi v podrasti različnih tipov gozdov, v mejicah kulturne krajine, močvirskem vrbovju, obrečnem goščavju, pa tudi v parkih in vrtovih ni redek. Pri izbiri območja za gnezdenje daje prednost vlažnim in hladnejšim območjem. Ko hitro skaklja po gozdnih tleh, kjer v iskanju hrane prebije velik del časa, je videti kot miška. Za žuželkami in pajki rad stika tudi po grmovju, v prepletu pritličnih vej.

Stržek je dober pevec z izredno močnim in prodornim glasom za svojo velikost. Samci so teritorialni in svoje ozemlje s pesmijo praviloma oznanjajo vse leto, le huda zima jih prežene v nižje ležeče kraje. Ko pride čas, samček iz drobnega rastlinskega materiala, dlak in perja splete več kroglastih gnezd s stranskim vhodom, nevesta pa izbere gnezdo in ga nastelje z mehkim mahom ali puhom. Samec gnezda skriva v dupla ali drevesne luknje in špranje, v skalne razpoke ali med korenine. V enem letu se lahko en samček pari z različnimi samicami, isto gnezdo pa lahko uporablja tudi nekaj let zapored.

V Sloveniji je stržek zelo pogosta in splošno razširjena gnezdilka. Pri nas gnezdi med marcem in majem, slišimo ali vidimo pa ga lahko v vseh letnih časih, saj se praviloma ne seli. Izjema so stržki, ki živijo na severni meji areala ali tisti, ki gnezdijo visoko nad morjem.

Stržek