Rezultati iskanja
Tukalice

Domov / Izobraževalne vsebine / Živalski svet / Ptiči

Tukalice

Žerjavi
Puščica v desno
Poljske kure
Puščica v levo

Tukalice (Rallidae) so majhni do srednje veliki vodni ptiči, ki v glavnem živijo skrito življenje v obrežnem in močvirskem rastju. V gostem rastlinju na močvirjih ali ob bregovih vodnih teles gnezdijo in se po tej goščavi neverjetno spretno gibljejo.

Če se za hip le pokažejo iz zavetja rastlin, jih bomo takoj spoznali po zelo velikih nogah, ki so videti mnogo prevelike za njihovo nekoliko zavaljeno telo. Zares se tukalice razživijo šele ponoči. Takrat začnejo glasno klicati in oznanjati svojo prisotnost, vendar človek teh glasov ne bi pripisal ptiču, saj tukalice rajši cvilijo, krulijo in hreščijo, kot pa pojejo. Od naših izstopata liska in zelenonoga tukalica. Ti lepše pojeta, nista tako plahi in ju lahko navadno opazujemo med plavanjem.

Ker so predstavniki družine tukalic v glavnem vezani na močvirja, vlažne travnike, močvirne gozdove in zaraščena vodna telesa, so eni od najbolj ogroženih ptičev na svetu, saj njihov življenjski prostor še vedno izginja zaradi izsuševanja močvirij, poplavnih ravnic in regulacij vodotokov.

Pripadnice tukalic so v glavnem selivke, ki se na svojih kratkih zaobljenih krilih selijo pod okriljem noči. Na Cerkniškem jezeru gnezdi šest vrst tukalic, najbolj znan med njimi pa je kosec.