Rezultati iskanja
Puščica v desno
Kosec

Domov / Živalski svet / Ptiči / Tukalice

Kosec

Kosec (Crex crex) je skrivnosten ptič, ki se čez dan nerad pokaže iz goste travinje. Če ga splašimo, ne leti daleč preden se spet potuhne med rastlinje. Med letom pokaže značilno cimetno rjavo zgornjo stran kril in vzdolžno, črno-rjavo progast hrbet. Z bingljajočimi krepkimi nogami zgleda v zraku precej nerodno, zato pa se toliko bolje znajde na tleh. V poletnih nočeh samci, kot bi pozabili na svojo sramežljivost, glasno kličejo izbranke. Značilni "krrrek - krrrek", ki spominja na brušenje kose in mu je dal znanstveno in slovensko ime, je v mirnih nočeh moč slišati do 1 km daleč. Kosec je srednje velik ptič iz družine tukalic. Dolg je od 27 do 30 cm, razpon njegovih kril pa meri od 46 do 53 cm. V mraku išče različne žuželke, stonoge, pajkovce, deževnike in polže, lovi pa tudi majhne vretenčarje, na primer mlade žabe. Jé tudi mlade poganjke in semena rastlin.

Kosec se ponoči, leteč nizko nad zemljo, seli na velike razdalje. Na prezimovanje se odpravi zgodaj jeseni, vrne pa se spomladi. Gnezdi od maja do avgusta in lahko spelje dve legli. Gnezdo zgradi iz odmrlih stebel in listov na tleh nepokošenih travnikov. Njegov življenjski prostor predstavljajo negnojeni travniki, ki jih redno kosijo, a šele jeseni. Taka travišča najdemo na poplavnih območjih v dolinah, nekaj jih je tudi v visokogorju.

Ker kosec gnezdi na tleh in poleti potrebuje kritje visoke trave, mu največji grožnji predstavljata opuščanje tradicionalnega načina kmetovanja na eni in intenzifikacija kmetijstva na drugi strani. Opuščanje košnje pomeni postopno zaraščanje travnikov z lesnimi vrstami rastlin in na koncu z gozdom, oziroma krčenje koščevega življenjskega prostora. Košnja intenzivno gojenih travnikov ne prizanaša niti mladičem. Smrtnost mladičev zaradi prezgodnje mehanizirane košnje in posledičnega povečanega plenjenja velja za glavno grožnjo tej vrsti v Evropi.

Kosec