Rezultati iskanja
Puščica v levo
Liska

Domov / Živalski svet / Ptiči / Tukalice

Liska

Liska (Fulica atra) je lepo zaobljena ptica s prav kratkim repom in majhno oblo glavo. Po obliki spominja na kokoš, zato ji pravijo tudi vodna kokoška. Dolga je od 36 do 42 cm, peruti ima razmeroma kratke in tudi ne leti rada. Njeno telo je sajasto sivo, glava pa je črna. Rožnato bel kljun se nadaljuje v bel kožnat ščit na čelu, iz črnine glave izstopa le rdeče oko. Liska dobro plava, saj njeni dolgi modrikasto sivi prsti ob strani nosijo lokaste kožne krpe. Med plavanjem ves čas rahlo kima z glavo. Tudi potaplja se, a pod vodo nikoli ne ostane dalj časa. Ob vzletu z vodne gladine liska teče po površini in ob tem škropi vse naokoli. Je vsejed, vendar večji del njene prehrane predstavlja hrana rastlinskega izvora. Rada ima zelene alge in poganjke vodnih in obvodnih rastlin ter njihova semena. Kadar opazi manjšo žival, ne okleva in tako se različne žuželke, polži, pijavke, pajki, majhne ribe in ribje ikre, paglavci pa tudi mladi ptiči in njihova jajca hitro znajdejo v njenem želodcu.

Liska je vodna ptica, ki živi na velikih stoječih ali počasi tekočih vodnih telesih z blatnim dnom, v katerem so zakoreninjene vodne rastline. Najrajši ima plitva jezera, na katerih je dovolj globokih delov, kjer se lahko potaplja. Všeč so ji zaraščene brežine, saj se, ko je prestrašena, rajši skrije v gosto rastlinje, kot pa odleti. Liska je teritorialna vrsta in starša ozemlje z gnezdom bojevito branita pred vsiljivci. Kopasto gnezdo iz odmrlega rastlinja zgradi zgodaj spomladi ob robu trstišča. Samica maja ali junija izleže okoli osem jajc. Mladi se zvalijo tri tedne kasneje in skupaj z mamo takoj zaplavajo. Liska podnevi išče hrano zase in za svoje mlade, s svojim oglašanjem pa poživi noči na jezerih. V Sloveniji liska ostane čez celo leto, le v zelo hudih zimah se z gnezditvenega območja premakne na vodna telesa, ki niso zamrznila. Jeseni se liske začnejo zbirati v večje jate in skupaj preživijo zimo.

Čeprav jo v nekaterih deželah lovijo za hrano, je liska pogosta ptica in še ni ogrožena. Drugo pomembno grožnjo predstavlja izguba njenega življenjskega prostora, saj z izsuševanjem močvirij in regulacijo in onesnaževanjem vodotokov spreminjamo naravne cikle in podobo jezer in rek, ki so liskin dom.

Liske