Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Zelenonoga tukalica

Domov / Živalski svet / Ptiči / Tukalice

Zelenonoga tukalica

Zelenonoga tukalica (Gallinula chloropus) je ptič golobje velikosti iz družine tukalic. To je temno obarvana tukalica z dolgimi zelenimi nogami in dolgimi prsti. Iz drugače temne oprave izstopata še njeno rdeče čelo in rdeč kljun z rumeno konico. Na spodnji strani repa, ki ga med hojo drži pokonci in z njim ves čas otresa, ima zelenonoga tukalica značilno belino. Niz belih lis je tudi na bokih pod krili. Njena glava, vrat, prsi, trebuh in boki so sajasto sive barve; peruti in krila pa so sivo rjava. Od razmeroma dolgega repa do konice krepkega kljuna meri od 27 do 31 cm. Čeprav dobro plava in se potaplja, se zelenonoga tukalica rajši skriva v gostem obrežnem grmovju ali trstičju. Takrat jo težko opazimo, a svojo navzočnost izda z značilnim, kratkim in brbotajočim, "kjorrr!".

To je čez dan aktivna vrsta, ki pri hrani ni izbirčna. Prehranjuje se tako s hrano živalskega kot rastlinskega izvora. Od živali lovi majhne nevretenčarje, v glavnem žuželke in njihove ličinke ter mehkužce. Od rastlin vztrajno išče brste, mlade poganjke, liste, cvetove in semena.

Zelenonoga tukalica živi na gosto obraslih vodotokih in jezerih. Pri nas je stalnica, torej se pred zimo ne umakne na jug. Pozimi se slovenski populaciji te vrste na bregovih naših rek in jezer pridružijo še zelenonoge tukalice, ki so gnezdile na severu in vzhodu Evrope. Pri nas gnezdi od aprila do avgusta. Samec na otočku iz rastlinja ali v gostem obrežnem rastju zgradi košarasto gnezdo, ki ga spretno pokrije tudi s streho, vali pa samica. Pri nas ima navadno dva zaroda, s tem da je prvi številčnejši. Zanimivo je, da mladi iz prvega zaroda pomagajo staršema skrbeti za mladiče iz drugega zaroda. Zanje iščejo hrano in jih pitajo, vodijo jih po vsakdanjih opravkih in jih učijo ter svarijo pred nevarnostmi.
 
Ker je zelenonoga tukalica vezana na vodno okolje z naravnimi, gosto in pestro poraslimi brežinami, jo ogrožajo zlasti regulacije vodotokov. V Sloveniji velja za dokaj pogosto gnezdilko, vendar pa v zadnjih letih številčnost njene populacije upada. Vzrok za to gre iskati ravno v izginjanju in degradaciji primernega življenjskega prostora, ki si ga zelenonoga tukalica deli še z mnogimi drugimi bitji!

Zelenonoga tukalica