Rezultati iskanja
Vodomec

Domov / Živalski svet / Ptiči / Vodomci

Vodomec

Vodomec (Alcedo atthis) je majhen, ’okrogel’ ptič s kratkimi krili, repom in nogami. Ima veliko glavo in za svojo velikost nekako prevelik kljun. Iztegnjen je dolg od 17 do 19,5 cm, od tega šilast kljun meri okoli 4 cm. Krila, vrh glave in proga ob bazi kljuna so zeleno modre barve in posuti s svetlo modrimi pegami. Glede na kot, pod katerim ga gledamo, se barva lahko spremeni in potegne bolj na zeleno. Hrbet in rep sta živo modra in tudi ta modrina se glede na kot opazovanja spreminja od turkizne do kobaltno modre. Spodnji del telesa in lica so rjasto oranžne barve, grlo in lisa na vratu pa sta snežno bela. Drobne noge odraslih živali so svetlo rdeče, kljun pa črn. Spola sta enako obarvana, dober opazovalec pa bo samico v času gnezdenja ločil po rdečini na bazi spodnje strani kljuna, medtem ko je kljun samca ves črn.

Kljub živahnim barvam njegovega perja ga presenetljivo težko opazimo, saj je precej plah, previden in dokaj nemiren ptič. Tudi kadar čez dan sedi na svoji najljubši veji nad vodo, s katere opreza za majhnimi ribami in vodnimi žuželkami, se nenavadno dobro zlije z okolico. Tako ga bomo najprej in največkrat opazili kako premočrtno leti nizko nad vodo in zažvižga svoj: "zii". Na obhodu svojega revirja pa včasih, podobno kot postovka, za nekaj časa obstane v zraku in preveri ali je v tolmunu pod njim kaj za v kljun.

Pri nas ga lahko opazujemo skozi vse leto, gnezdi pa navadno od aprila do junija. V strm, praviloma peščen breg potokov ali rek izkoplje okoli meter dolg rov, ki ga na koncu razširi v gnezdilno kamrico. Sem samica znese šest ali sedem belkastih jajc, ki jih starša obdata z izbljuvanimi ribjimi koščicami, nato pa se pri valjenju izmenjujeta oba starša.

Gnezditveni uspeh vodomca je odvisen od vremenskih razmer v tistem letu, saj lahko obilno deževje ob nepravem času zalije gnezdo in pomori mladiče. Tudi dolga obdobja ostrega mraza, ko vodna telesa zamrznejo, terjajo svoj davek med vodomci, ki takrat ne pridejo do hrane. V največji meri pa vodomca ogroža človek s svojimi posegi v naravno okolje – z utrjevanjem rečnih bregov in regulacijami vodotokov se degradira in izginja življenjski prostor tega čudovitega ptiča … pri nas je zato kot močno ogrožena vrsta uvrščen na Rdeči seznam!

Portret vodomca