Rezultati iskanja
Puščica v levo
Domači vrabec

Domov / Živalski svet / Ptiči / Vrabci

Domači vrabec

Domači vrabec (Passer domesticus) je najbrž najbolj poznan ptič pri nas, saj je človekov zvest spremljevalec. Iztegnjen meri okoli 15 cm. Za domačega vrabca je značilen spolni dimorfizem, torej različna obarvanost samice in samca.

Samec je bolj pisan od samice. Ima sivo čelo in teme, lica so umazano bela; prsi, trebuh in boki ter trtica pa pepelnato sivi. Od baze krepkega, stožčasto oblikovanega kljuna se mu malo prek očesa vleče črna proga, za samca pa je značilen tudi črn podbradek, ki se lahko ’razlije’ na prsi. Tik za očesom ima še belkasto pego. Od očesa čez tilnik ima kostanjevo rjav pas. Njegov rjav hrbet in krila ter rep so vzdolžno črno progasti.

Tudi samica in mladi osebki imajo rjavo in črno vzdolžno progasta krila, hrbet in rep. Črn podbradek in črna proga od kljuna do oči pa pri njih manjkata. Samica ima sivo čelo in teme ter prsi, trebuh in boke, za razliko od samca pa ima rjavkasta lica in svetlo nadočesno progo.

Domači vrabec je stalnica, ki gnezdi v kolonijah. Družabna narava domačih vrabcev je najbolj izražena pozimi, ko skupinsko iščejo hrano, počivajo in se čistijo. Je glasna vrsta, ki lahko zažene neznanski trušč, ko želi vsak vrabec s svojim „čip! čip!” obenem povedati svoje. Je podnevi aktivna vrsta, ki se hrani pretežno s semenjem. Pozimi je reden gost ptičjih krmilnic. V toplem delu leta, zlasti v obdobju gnezdenja, pa lovi tudi razne žuželke in njihove ličinke, s katerimi v prvih tednih razvoja hrani svoje mlade.

Domači vrabec se je prilagodil življenju v bližini človeka. Je prebivalec kmetij in vasi ter parkov, predmestij in samih mestnih jeder. Gnezdi kolonijsko v razpokah in luknjah v zidovih in drevesih, pod napušči in v gnezdilnicah, ki jih po naseljih namesti človek.

Je ena najpogostejših in najbolj razširjenih ptičjih vrst pri nas, vendar pa povsod ni tako. V zadnjih desetletjih opažajo, zlasti v deželah zahodne Evrope, veliko zmanjšanje njegovih populacij. Ogrožajo ga spremembe v poljedelski praksi, zaradi katere čez zimo zmanjkuje semen na poljih; pa strožja pravila glede shranjevanja semen, ki zahtevajo popolnoma zaprte zgradbe; ter izginjanje mejic in drevja iz mest, kjer bi poleti lahko našel dovolj hrane za mlade.

Domači vrabec - samec

Domači vrabec - samica