Rezultati iskanja
Puščica v desno
Poljski vrabec

Domov / Živalski svet / Ptiči / Vrabci

Poljski vrabec

Poljski vrabec (Passer montanus) je le kanček manjši od vsem znanega domačega vrabca. Od tega se poljski vrabec loči tudi po enobarvni, kostanjevo rjavi, glavi ter belem ovratniku in črni lisi na belem licu. Samica in samec te vrste sta enako obarvana.

Poljski vrabec je prebivalec kulturne krajine, kjer travnike in njive obdajajo vrstno pestre žive meje, obenem pa je na razpolago dovolj starih dreves, kjer gnezdi. Gnezdo skrije v razpoko ali luknjo v drevesu, včasih pa uporabi zapuščeno gnezdo kakšne druge ptice. Živi tudi na robu naselij, a na človeka ni tako izrazito vezan kot njegov sorodnik, domači vrabec.

To je dnevno aktivna vrsta, ki se v glavnem hrani s hrano rastlinskega izvora. V največjo slast jim grejo semena, na kar kaže tudi oblika njihovega kljuna. Jedilnik si kljub temu radi popestrijo z žuželkami in ostalimi nevretenčarji. Mladiče na začetku hranijo celo izključno z energijsko bogatimi nevretenčarji.

Poljski vrabec je pri nas pogost gnezdilec. Redek je le v goratem svetu alpskega in dinarskega območja, drugače pa je v Sloveniji splošno razširjen. Gnezdi od aprila do junija, pri nas pa ostane vse leto.

Poljski vrabec